Pada hari sabtu yang
lepas (28/9/2013) diadakan majlis cukur jambul dan akikah anak sepupu saya Tengku Bella
Arianna. Maka saya menawarkan diri untuk membuat tart coklat.
Selalunya bagi masyarakat jawa, kami memang akan membawa sedikit barangan
seperti kuih muih untuk memringankan beban tuan rumah selain untuk bertukar-tukar hidangan. Maka pada malam
jumaatnya saya dengan dibantu anak-anak buah saya Farisha dan Afrina memulakan
membuat tart coklat. Amat mudah sekali
untuk membuat tart ini.
Tart shell
Coklat kompaun
(Beryl’s)
Badam
Pertama sekali cairkan
coklat kompaun dengan cara ‘double boiling” iaitu dengan cara panaskan air
di dalam periuk dan selepas itu letakkan mangkuk kaca tahan panas di atasnya. Kacau
sehingga cair. Ada sesetengah petua mengatakan letakkan sedikit marjerin di dalam
coklat untuk biar nampak berkilat. Di rumah tiada marjerin, maka saya letak
minyak masak sedikit.
Badam tadi boleh
dibakar di dalam oven sekejap atau ‘disangan’ atau lebih dikenali sebagai goreng
tanpa minyak.
Selepas itu boleh
dimulakan proses meletakkan coklat di dalam tart shell dan dihias dengan badam
yang sudah disangan sbentar tadi.
Taraaa..... sudah siap
tart coklat...senang, mudah dan yang pasti sedap.
Selain membuat dengan meletakkan coklat anda boleh meletakannya dengan coklat nuttela, jem atau kacang mentega (peanut butter).
Sesiapa yang berminat
untuk membeli tart shell boleh hubungi saya
Nor Amirah
019-6960386
COD area serdang,
putrajaya, shah alam dan klang
Tiada ulasan:
Catat Ulasan